- De 92-jarige Australisch-Amerikaanse mediatycoon Rupert Murdoch heeft zijn pensioen aangekondigd.
- Murdoch zal half november de leiding van zijn mediabedrijven News Corp en Fox overdragen aan zijn zoon Lachlan Murdoch.
- Met zijn imperium van kranten en tv-stations in de VS, het VK en Australië bezit Murdoch een vermogen van naar schatting ruim 17 miljard dollar.
- Lees ook: Een media-imperium, een vermogen van $17 miljard, 6 kinderen en een opvolgingsstrijd: dit is de familie Murdoch
De 92-jarige mediatycoon Rupert Murdoch gaat met pensioen. Hij draagt het voorzitterschap van zijn mediabedrijven News Corp en Fox half november over aan zijn zoon Lachlan Murdoch.
In een brief aan zijn werknemers, schrijft Murdoch dat het tijd is om andere rollen te gaan vervullen en dat de bedrijven “in robuuste gezondheid verkeren, net als ik”. Hij is optimistisch over de komende jaren, maar stelt ook dat “de strijd om de vrijheid van meningsuiting nog nooit zo intens is geweest als nu”. Hij blijft wel aan als erevoorzitter van News Corp en Fox en zal zo advies blijven geven.
Zijn zoon bedankt Murdoch in een verklaring voor zijn “visie, pioniersgeest en vastberadenheid” gedurende zijn “opmerkelijke” 70-jarige carrière.
De in 1931 in Australië geboren Rupert Murdoch erfde na het overlijden van zijn vader als jonge twintiger de in Adelaide gevestigde krant News en dat was het begin van zijn media-imperium.
In eerste instantie timmerde hij uitsluitend aan de weg in Australië, maar later ging hij ook kranten, magazines en andere mediabedrijven overnemen in Londen en New York.
Met News Corporation is hij nu eigenaar van grote kranten als The Wall Street Journal, New York Post, Times, Sun en Sunday Times en hij bezit met Fox vele televisiekanalen voor nieuws, sport en entertainment.
Dit zijn vijf dingen die je moet weten over de opmerkelijke carrière van de Australisch-Amerikaanse mediamagnaat Rupert Murdoch:
1. Murdoch startte met een lokale Australische krant en bouwde een media-imperium dat hem $17 miljard aan vermogen opleverde
Op 22-jarige leeftijd erfde Rupert Murdoch van zijn plotseling overleden vader de Australische lokale krant News, die ook de naam gaf aan zijn media-imperium. Hij nam vervolgens verschillende andere kranten over en richtte de nationale krant The Australian op.
Na het succes in zijn geboorteland Australië sloeg hij vanaf halverwege de jaren '60 zijn vleugels uit naar het Verenigd Koninkrijk en werd hij eigenaar van News of the World en The Sun en later ook van The Times en The Sunday Times.
In de Verenigde Staten was zijn eerste grote overname The New York Post in 1976. Tegenwoordig bezit hij ook onder meer The Wall Street Journal en persbureau Dow Jones.
Met zijn andere bedrijf Fox is Murdoch eigenaar van vele nieuws-, sport en entertainmentkanalen, die vooral in de VS veel invloed hebben. Forbes schat zijn totale vermogen op 17,4 miljard dollar. Daarmee staat hij op de 96ste plek van rijkste mensen ter wereld.
2. Hij moest News of the World opheffen na een afluisterschandaal
Rupert Murdoch moest in 2011 de stekker uit de tabloid News of the World trekken na een afluisterschandaal dat heel veel stof deed opwaaien in het Verenigd Koninkrijk. De krant bleek structureel berichten te onderscheppen van beroemdheden, politici en het Britse Koningshuis.
Volgens advocaten van de slachtoffers werden er tenminste 7.000 mensen afgeluisterd. Adverteerders trokken zich massaal terug en dat betekende het einde van de in 1843 opgerichte krant.
3. Hij trouwde op 84-jarige leeftijd met een veel jonger voormalig fotomodel
Rupert Murdoch is in totaal vier keer getrouwd geweest. Zijn laatste bruiloft was in 2016 met het voormalige Amerikaanse fotomodel en actrice Jerry Hall. Murdoch was toen 84 en Hall 59. In augustus vorig jaar gingen ze vanwege "onverenigbare meningsverschillen" uit elkaar.
Dit voorjaar was Murdoch kortstondig verloofd met een ander voormalig model, de 66-jarige Ann Lesley Smith. Maar hij blies een vijfde huwelijk af, naar verluidt omdat hij zich "steeds ongemakkelijker" voelde bij de uitgesproken evangelische opvattingen van Smith.
4. Hij speelde met The Sun een belangrijke rol bij de Brexit
De populaire tabloid The Sun berichtte al decennialang negatief over de Europese Unie en bracht voorafgaand aan het referendum over de Brexit in 2016 onder de kop 'BeLEAVE in Britain' een duidelijk stemadvies uit. "We moeten onszelf bevrijden van het dictatoriale Brussel. Dit is onze kans om Brittannië nog groter te maken, om onze democratie te heroveren, om de waarden en de cultuur te behouden waar ze terecht trots op zijn."
De opstelling van de invloedrijke The Sun wordt gezien als een bepalende factor voor de uiteindelijke uitkomst van het referendum.
Een andere krant van Murdoch, The Times, behoorde juist tot het Remain-kamp. Maar Murdoch zelf was openlijk voorstander van de Brexit.
Later bleek volgens Politico ook dat hij met zijn krantenimperium voor bijna 100.000 pond heeft meebetaald aan de Leave-campagne.
5. Hij kwam met Fox onder vuur te liggen vanwege het verspreiden van verkiezingsleugens van Donald Trump
Fox News kwam zwaar onder vuur te liggen in de Verenigde Staten wegens het verspreiden van het ongefundeerde verhaal van oud-president Donald Trump over verkiezingsfraude tijdens de presidentsverkiezingen van 2020. Dat speelde een rol bij aan de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021 door aanhangers van Trump.
Uit interne communicatie bleek later dat Fox News bewust leugens verspreidde over de presidentsverkiezingen, omdat de zender last had van dalende kijkcijfers.
Stemmachinefabrikant Dominion klaagde de zender daarvoor aan. Tijdens zijn getuigenis onder ede zei Murdoch dat hij "achteraf gezien liever had gehad dat we dat nieuws sterker ontkracht hadden". De zaak werd eerder dit jaar geschikt voor 787 miljoen dollar.